ÄLÄ JÄTÄ ÄÄNESTÄMÄTTÄ !
EU vaikuttaa tavallisen kansalaisen oikeusturvaan, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan. Professori Mauno Vanhala on ajanut vaalikampanjaansa asia painotteisesti ja vieraili myös Toivakassa 20.5. Hyvinkin innostavia keskusteluja syntyi ja uskon monelle selvinneen, että ainoastaan äänestämällä voi vaikuttaa EU:n kautta omiinkin asioihinsa.
Tässä Mauno Vanhalann mietteitä yksintäisen mepin vallasta EU:ssa:
”EU:n päätöksenteossa suomalaisten demokratia toteutuu kärjistetysti EU:n ministerineuvossa. Kyseisen neuvoston suomalainen ministeri ohjeistetaan ennen ministerineuvoston istuntoja Suomen Parlamentin suuressa valiokunnassa. Suuren valiokunnan pitäisi olla EU-asioiden tasalla ja viedä asianomaisen ministerin kautta Suomen kansan tahto EU:n päätöksentekoon. Mikäli käsittelyyn on tulossa uusia asetuksia tai direktiivejä, suuren valiokunnan tulisi perehtyä tulevaan erityisen tarkasti ja käyttää voimavaroja kyseiseen esitykseen liittyvien taustojen selvittämiseen. Ministerillä pitää olla selkeä käsitys tahdosta, jota maamme haluaa huomioitavan kyseisen asetuksen käsittelyssä.
Suurin osan asetuksista vahvistetaan jo EU-komission ja EU:n ministerineuvoston kokouksissa, jolloin EU-Parlamentin ja yksittäisen MEP:n mahdollisuus vaikuttaa asiaan on pieni. Mutta jos asetus tai ditrektiivi ei tule hyväksytyksi ensimmäisessä käsittelyssä, eli EU-komission ja ministerineuvoston neuvotteluissa, asia etenee EU-parlamenttiin ja sen valiokuntiin valmisteltavaksi. Silloin kyseinen valiokunta on paikka, jossa MEP:in pitää olla terävänä. Yksittäisellä MEP:llä on tätä kautta mahdollisuus vaikuttaa asiantuntemuksellaan myös eurooppalaiseen lainsäädäntöön siten, että se palvelee Suomen etuja.
Nyt on vaara, että politiikan ammattilaiset valtaavat EU-parlamentin. Silloin päätöksenteko voi reaalimaailman sijaan perustua enemmän poliittisiin ismeihin ja vaikkapa yksityistämistä ja pääomaa kumartavaan aatemaailmaan. Voi vain kysyä, kuuluuko tällöin tavallisen ihmisen ääni eurooppalaisessa päätöksenteossa.Mielestäni tarvitsemme EU-parlamenttiin myös elämänkokemusta ja asiaansa tuntevia tekijöitä Kehä-III:n ulkopuolelta, jolloin myös maakunnan ääni voi kuulua Brysselin päätöksenteossa.”